Despre mine

Fotografia mea
Cluj, Cluj, Romania
In anul 2008 , am absolvit primul meu curs de desen cu emisfera dreapta. Apoi am mers mai departe si am cochetat cu penelul. Acesta a fost momentul in care am simtit ca am ajuns "ACASA". Linistea a inceput sa se astearna in inima mea, si CREATORUL si-a facut auzita vocea.Cu fiecare tusa ma apropiam tot mai mult de tacere.Fiecare trasatura de penel, facea sa-mi creasca aripi de inger, ce ma purtau catre strafundurile subconstientului Am gasit acolo ascunse culorile si le-am asternut pe panza. Imagini incredibile se nasteau, timpul statea in loc . A venit momentul sa inteleg: am tacut, DUMNEZEU a inceput sa vorbeasca prin mine. Asta imi doresc sa transmit mai departe. Sa ii ajut si pe altii sa-si gaseasca vocea interioara, vocea care le vorbeste despre adancimile fiintei, despre linistea care te face sa-ti curga lacrimile. Daca voi reusi sa fac asta, voi considera ca nu am trecut nevazuta prin aceasta lume. Iudita

luni, 26 decembrie 2011

Articol apararut in Ziua de cluj

http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/cum-devii-artist-plastic-chiar-daca-te-crezi-afon-foto--video--81034.html

Cum devii artist plastic chiar dacă te crezi afon FOTO / VIDEO

Orice persoană poate avea performanţe remarcabile în arta plastică, deşi se consideră total afonă şi fără talent în domeniu. Aceasta este teza cu care o fostă femeie de afaceri din Cluj a început o serie de ateliere de "desen holistic" în ţară, despre care ea spune că sunt singurele de profil din România. Rezultatul - în patru zile cursanţii ajung să-şi facă autoportretul.
"Toţi ne naştem cu acest talent artistic, dar din motive necunoscute se pierde pe la vârsta de 10-12 ani", spune clujeanca Iudida Pelea, care organizează acum ateliere în Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Galaţi şi Cluj, cel puţin o dată pe lună. Cursanţii nu sunt puţini - între 5 şi 15 persoane, adică maximul capacităţii sălii, la fiecare curs ce durează patru zile. "Desenul se împarte în şapte subaptitudini, iar la curs învăţăm prin exerciţii cinci dintre ele - relaţia dintre linii, relaţia dintre lumini şi umbre sau percepţia contururilor", spune ea.
De altfel, mulţi dintre cursanţi au ajuns în doar câteva zile la performanţe remarcabile în domeniu şi le-au recomandat şi altora să asiste la cursuri. "Am văzut câteva mostre la nişte prieteni şi nu am crezut în ruptul capului că le-au făcut ei. Au insistat să vin şi eu, m-am înscris la curs", a spus una dintre cursante, care nu a vrut să-şi dea numele - "nu pot, mi-am cerut liber de la serviciu ca să ajung aici".
Iudita Pelea organizează cursuri de "desen holistic" din ianuarie, după ce a participat la un curs similar în Ungaria şi după ce afacerea pe care a condus-o timp de 16 ani nu a mai funcţionat. "Am participat la două traininguri în Ungaria, în 2008, şi mi-au schimbat complet viaţa", a spus ea. "Am abandonat cariera în afaceri, după 16 ani în care am condus o firmă de producţie a materialelor de construcţii, iar la sfârşitul anului trecut am început să organizez aceste cursuri", a explicat ea. Pelea subliniază că, până în urmă cu trei ani, considera că este total afonă în materie de arte plastice, "chiar dacă înainte am mai pictat icoane". "Primul lucru pe care l-am făcut, şi pe care-l spun cursanţilor, e să-şi învingă gândirea limitativă, creierul le spune că nu ştie să deseneze, chiar dacă nu e aşa".
Atelierele au o durată de doar patru zile, timp în care cursanţii ajung să realizeze portrete după fotografii iar, în final, să deseneze autoportrete, un exerciţiu dificil chiar şi pentru cei cu talent artistic şi ani de exersare. "Nu mă erijez în profesor de desen, vreau doar ca oamenii să vadă altfel lumea", a ţinut să precieze Pelea în discuţia cu reporterul ziuadecj.ro.
Cursurile de desen din Cluj au loc la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga", într-o sală de curs tapetată cu lucrări ale cursanţilor anteriori, departe de a fi nereuşite.
Metoda cu care învaţă cursanţii ce se consideră netalentaţi în arte plastice este numită "desen holistic" şi a fost descoperită în 1978 de o profesoară americană, Betty Edwards. Metoda urmăreşte stimularea emisferei drepte a creierului, care coordonează abilitatea de a desena, şi care este inhibată după vârsta copilăriei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu